Variaţia din viaţa noastră

În cartea sa „ Esența vitalității”, autoarea Anat Baniel vorbește despre 9 elemente pentru o vitalitate de lungă durată. Inspirată de munca sa alături de profesorul Moshe Feldenkrais, „un medic și un pionier în domeniul minte-corp”, ajută diverse persoane să-și regăsească vitalitatea, creativitatea, de a vedea noi posibilități, de a găsi noi unghiuri de unde să privească viața- prin intermediul acestei cărți și prin activitatea sa cotidiană.

Din aceste 9 principii aleg să scriu despre variație, din motive subiectiv întrucât simt că este elementul care mă blochează din a vedea mai multe modalități de a rezolva mai multe situații dificile.

Conform observațiilor autoarei creierul are capacitatea de a produce noi conexiuni indiferent de vârstă sau de starea generală de sănătate. Vitalitatea este pierdută atunci când simțim rigiditate, durere, mai putină flexibilitate, sentimente decurajoatoare, avem o viață inactivă. Creierul abia așteaptă să introducem variația în viața noastră. „Variațiile aduse intenționat în viețile noastre seamănă cu un elixir fermecat. Imediat, apar noi oportunități și posibilități, la care nici măcar n-am visat vreodată”. Însăși capacitatea de de a găsi soluții noi și de a face conexiuni noi este strâns legată de invenție și adaptare.

Ce rol au greșelile în această poveste? „Adesea greșelile aduc schimbări bruște, neașteptate, care ne furnizează variațiile de care avem nevoie pentru a ne trezi creierul la viață”. Variația nu semnifică că trebuie să învățăm totul de la 0, ci să introducem noi elemente în ceea ce făceam deja sau în momentele în care învățăm ceva nou.

Suntem obișnuiți ca în momentul în care am învățat ceva nou să aplicăm aceeași metodă la nesfârșit. Ei bine, prin această practică nu îi furnizăm creierului „hrana” de care are nevoie spre a se dezvolta. Așadar, prin alegerea unui alt drum spre casă, a apuca cana de cafea cu mâna pe care nu o folosim de obicei, prin frecventarea unor locuri diferite, prin modul în care atingem diverse obiecte, schimbarea modului în care ne exprimăm ne putem îmbunătăți existența. În ce mod s-a modificat viața voastră din momentul în care ați considerat variația ca element vital?

De corina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *