Ce am învățat din experiența la Dijon

Astăzi am vorbit cu o persoană care m-a întrebat despre experiența mea ca Erasmus la Dijon. Mult timp m-am gândit la acea perioadă ca total nepotrivită pentru dezvoltarea mea; mai degrabă lipsa de dezvoltare deoarece eram atât de plină de emoții negative, încât nu am putut simți cum eram invăluită de acel nou spațiu pe care-l alesesem și descoperisem. Acum găsesc câteva beneficii în acea experiență printre care:

  • Am descoperit că vreau să organizez petreceri tematice
  • Am locuit singură în cameră, ceea ce m-a făcut să stau mai mult cu mine, să-mi dau seama de ceea vreau să fac, să fiu
  • Am descoperit o cultură nouă, fascinantă și diferită de orice sistem întâlnit până acum
  • Am gustat feluri de mâncare diferite și m-am îndrăgostit iremediabil de croisantele cu unt și alte prăjituri deosebite franțuzești
  • Am învățat multe lucruri despre vinuri, fiind într-o zonă viticolă
  • Am interacționat cu diverse culturi, pe care am învățat să le tolerez și să conviețuiesc cu ele. Fiind într-un mediu universitar am interacționat cu europeni, asiatici etc.
  • M-am adaptat la clima ploioasă din această zonă
  • Am învățat să-mi gestionez mai bine finanțele
  • Am văzut persoane pasionate de modă, ceea ce într-un final a dus la dezvoltarea acestui blog, care a început ca unul de modă
  • Am văzut un alt sistem educațional, politic, social, cultural ca în această țară.

Să trecem la elemente vitale pe care orice student la Universitatea din Dijon trebuie să le cunoască:

  1. Transportul: În Dijon poți lua tramvaiul, autobuzul pentru plimbări prin oraș trenul spre alte orașe sau mașina personală. Poți avea abonament la tramvai, îți poți lua abonamente mai scurte pentru câteva zile, pentru o zi sau chiar o oră. Tramvaiele sunt roz și destul de noi, având în vedere că au fost introduse pe 1 septembrie 2012.
  2. Universitatea: Arată foarte bine, poți merge la bibliotecă, la sala de informatică, te poți înscrie în tot felul de grupuri de ciclism, teatru, sport, dans etc. Poți mânca la restaurantele universitare care se numesc Resto U cu doar 3, 10 euro dacă ești posesorul uni carnet de student, care arată ca un card. La restaurantele acestea poți găsi atât mâncare tradițională, cât și din străinătate, deserturi minunate precum creme brulee cu o pară caramelizată în interior, banana split, iaurturi simple și cu fructe, salate de fructe, salate cu diverse legume, pizza, pește etc.
  3. Cazarea: Dacă ești student plătești 200 E pentru o lună, dar dacă nu vrei să stai la cămin poți opta pentru gazde care pornesc de la 300 E pentru studenți și care te ajută să cunoști cultura franceză prin intermediul unor locuitori ai orașului.
  4. Locurile pe care trebuie să le vezi; Sunt numeroase. Poți vedea minunatele grădini botanice, muzeele, clădirile construite în diverse stiluri diferite precum art deco, art nouveau, renascentist sau tipic burgognez. Poți merge la cinema, patinaj, concerte de operă, concerte pop, rock etc. Sunt multe cafenele, restaurante, pizzerii care mai de care mai colorate și frumos decorate cu servicii impecabile care-și deschid porțile ca să te primească pe tine turistul, studentul din Dijon.

Poți face un tur al centrului vechi urmărind triunghiurile care conțin bufnițe. Bufnița este semnătura arhitectului care a lucrat la constituirea unei biserici din Dijon.

Sunt magazine de haine, cosmetice, ceainării, patiserii, brutării care sunt de multe ori poziționate la parterul unei clădiri vechi, deci acestea nu sunt distruse, ci folosite în scop comercial.

Oamenii mi s-au părut mai reci decât alte naționalități pe care le-am întâlnit, dar mult mai relaxați și care oferă servicii minunate.
În rest, numai de bine.

De corina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *