cum-sa-alegi-un-psihoterapeut

Majoritatea oamenilor isi rezolva conflictele si situatiile din viata fara ajutorul unui terapeut. Majoritatea oamenilor nu stiu care este rolul unui terapeut (psihoterapeut), nu mai vorbim despre terapiile existente (metode).

Psihoterapeutii au practicat pe ei si au urmat si ei metoda in care s-au format, au urmat ore de dezvoltare personala, ore de terapie, supervizare, intervizare. Parerea mea,  este important omul, terapeutul si nu metoda. Mi se pare mai usoara calatoria cu cineva care iese din dogma si poate sa conduca procesul holistic. Poate ca fiecare terapie ajunge undeva, oricare ar fi ea. Ar fi de stiut inainte de a pleca la drum, unde vrem sa ajungem. In functie de aceasta destinatie, ne putem alege terapia.

Nici o noutate, stim ca nu avem o educatie de preventie, asteptam pana suntem epuizati. Avem cultura medicamentelor, farmaciile una langa alta iar reclamele abunda peste tot. Am vazut o reclama, de curand, pe un post TV la un medicament “impotriva menopauzei”. Cum sa fie lupta asta? Luptam impotriva normalitatii? Ar putea sa fie o educatie a femeilor despre cum se petrece acest proces natural si cum sa fie el primit astfel incat trecerea sa fie usoara.

Asa si cu starile de anxietate, oboseala, stres, dificultati de solutionare a diferitelor situatii…farmacia, medicamentul si inapoi pe baricade. Corporatiile lucreaza cu oameni, oamenii lucreaza cu resursele lor interne, atat cat mai exista: energie, bucurie, incredere, motivatie, putere, curaj, responsabilitate, asumare, maturitate, etc.

Oamenii isi aduc in companii, impreuna cu ei, si valorile lor. Care intra in conflict cu cele ale companiilor, daca acestea le stiu. Cursurile aduse in companii sunt de management, vanzari, comunicare, produse. Cum ar fi sa existe in companii, la dispozitia angajatilor, servicii de cursuri de parenting, de alfabetizare emotionala, de psihoterapie? Doar ma intreb…cum ar fi pentru angajati o astfel de perspectiva?

Ceea ce se afla adanc in psihicul nostru, nu se pierde, ramane acolo si candva, un trigger va scoate la iveala ce tinem ascuns. Si va iesi cu mai mare putere, precum un Vulcan. Va face ravagii si atunci, da, posibil sa avem nevoie de interventie medicala. Insa, suntem optimisti, nu ni se intampla noua ci celor de langa noi, noi suntem la adapost. Farmacia este la parterul blocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *